Your Cart
Ruim keuze uit  Katoenen mondkapjes
100+ positieve reviews
KN95 / FFP2 / Wegwerp Mondkapjes op voorraad

Wat is een niet-medische mondkapje?

Vanaf 1 juni is in Nederland verplicht mondkapjes / mondmasker te dragen in het openbare vervoer. De overheid zegt dat de burgers geen medische mondkapjes mag dragen, want deze zijn bedoeld voor de gezondheidszorg tegen het oplopen van het coronavirus. Dus wanneer de overheid over niet medische mondkapjes heeft, bedoelen zij mondkapjes die niet in de zorg worden gebruikt.

Wat is het verschil tussen een medisch mondmasker en een niet-medisch mondkapje? Bron: Rijksoverheid

“Medische mondmaskers, zoals een FFP2 masker of chirurgisch mondmasker IIR, moeten voldoen aan Europese richtlijnen en kwaliteitsstandaarden voor medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Medische mondmaskers zijn geschikt voor gebruik in de zorg. 

De niet-medische mondkapjes kunnen worden aangeschaft of zelf worden gemaakt, zodat medische mondmaskers beschikbaar blijven voor de zorg. Een niet-medisch mondkapje draag je niet ter bescherming van jezelf, maar kan bij goed gebruik het risico verkleinen dat druppels uit mond en neus worden verspreid naar de omgeving. Het is geen vervanging van, maar een aanvulling op de geldende hygiëneregels.”

Niet medische mondkapjes hebben geen keurmerk en er bestaan geen kwaliteitseisen hiervoor. Medische mondkapjes hebben een CE keuring en moeten voldoen aan de CE normen.

Wat mag je nu wel en niet dragen?

In ieder geval niet gekeurde mondkapjes mag je dragen. Wie wilt nu niet gekeurde mondkapjes dragen, bij deze soorten weet je niet wat voor bescherming je hebt. Dit kan echter leiden tot gevaarlijke situaties. Ik denk dat je alle soorten blauwe mondkapjes kan dragen gekeurd of niet. Dit is niet te controleren. Zolang er maar geen keurmerk op het mondkapje zit. Groene rechthoekige mondkapje zou ik niet dragen, deze geven in het algemeen indruk dat deze chirurgische mondkapjes niet. In werkelijkheid hoeft dit niet te zijn, ik weet dat er ook niet gekeurde groene mondkapjes in omloop zijn. Onze fabrikanten bieden mondkapjes in alle kleuren aan. Groene kleur is overigens niet duurder dan een blauwe mondkapjes. Maar je wilt in principe geen discussie hebben met domme controleur in de trein. Ik denk dat de overheid niet wilt dat de burgers KN95 / FFP2 en IIR mondkapjes gaan gebruiken. En de FFP3 mondmaskers ook niet, maar deze soorten zullen de consumenten niet zo snel gaan aanschaffen, omdat deze prijzig en schaars zijn. De IIR type, deze zijn vaak in de kleur groen gemaakt daarom mijn advies geen groene mondkapjes te gaan dragen. Type FFP2 / KN95, deze worden in het algemeen in de kleur wit geproduceerd, en sluiten helemaal om het gezicht. De overheid geeft als reden om geen medische mondkapjes te gaan dragen, omdat deze schaars zijn en hard nodig hebben voor de zorg. Dit is pure onzin. Op dit moment zijn er genoeg FFP2 / KN95 en IIR mondkapjes. Wat ze niet willen is dat de prijs van deze soorten wordt opgedreven. Wanneer de burgers ook deze soorten gaan kopen, gaat de overheid er vanuit dat de prijs wordt opgedreven (vraag en aanbod). Ik zeg f* de overheid, namelijk ik wil mezelf ook goed beschermen wanneer het nodig is. De angst dat de prijs wordt opgedreven door een grote vraag is terecht. Maar je kunt de situatie ook anders benaderen. Door een grotere hoeveelheid in te kopen / produceren, gaat de prijs ook omlaag. Ik kan stellen dat wij Hygiëne24.nl op dit moment de goedkoopste zijn met de FFP2 / KN95 mondkapjes. De prijs is 1,99 per stuk op 24 mei 2020. Coolblue verkoopt deze op 25 mei voor 3,46 per stuk. Dat is de prijs van de zogenaamde Hulptroepen Alliantie, organisatie zonder winstoogmerk. ???? De prijs van 3,46 per stuk zonder winstoogmerk. Wie gelooft dit? Onze prijs van 1.99 hebben we bereikt door een geringe winstmarge toe te passen en samen te werken met een bevriende partij in Italië en Spanje.

Welke mondkapje moet je nu gaan dragen? Ik weet het niet meer. Ben je een brave burger, doe dan wat de overheid zegt. Of kies je voor eigen gezondheid?

Ik geef geen advies, enkel mijn mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis Verzenden

Vanaf 30 Euro

14 Dagen Retourneren

Geld terug garantie

Kwaliteit Hygiëne Artikelen

Hoge kwaliteit

Veilig & Vertrouwd Betalen

iDeal / MasterCard / Visa / Maestro